Kärsin eteisvärinästä tietämättäni

Stina Ringman on yksi sadoista tuhansista ruotsalaisista, jotka sairastavat eteisvärinää. Hän ei osaa sanoa, kuinka kauan hänellä ehti olla sydämen rytmihäiriöitä. Poikkeava rytmi havaittiin vasta, kun hänet 75-vuotiaana kutsuttiin sairaalaan tutkimuksiin.

Stina Ringman yllättyi, kun hän kuuli sairastavansa eteisvärinää. Hän ei ollut koskaan kokenut vaivalle tyypillisiä oireita: sydämentykytystä, epäsäännöllistä sydämen rytmiä, hengästymistä, jalkojen turpoamista tai huimausta.

– Minulle tarjottiin mahdollisuutta käyttää Zenicor-EKG:tä kahden viikon ajan. Sain laitteen lainaksi sairaalasta ja pystyin mittaamaan sydänkäyräni päivittäin kotona. Se oli nopeaa ja äärimmäisen helppoa verrattuna siihen, että olisin joutunut käymään vähän väliä sairaalassa EKG:tä varten.

On täysi mysteeri, miksi juuri Stina kärsii eteisvärinästä. Hän elää omien sanojensa mukaan terveellisesti, ei tupakoi, on normaalipainoinen, noudattaa monipuolista ja terveellistä ruokavaliota sekä käy joka päivä pitkällä kävelylenkillä. Nyt Stinan vaivaa hoidetaan verenohennuslääkkeillä, jotka vähentävät veritulpan ja aivoverenkiertohäiriön riskiä.

– Olen iloinen, että minut kutsuttiin tutkimuksiin ja että sain mahdollisuuden käyttää Zenicor-EKG:tä. Pelkään pahoin, ettei eteisvärinääni olisi muuten huomattu, hän sanoo.