Kärsin sydämentykytyksestä vuosikausia

Rolf Johnssonilla oli esiintynyt sydämentykytystä vuosikausia. Hän saattoi herätä keskellä yötä ja tuntea sydämen lyövän vimmatusti. Se oli pelottavaa ja ahdistavaa. Toistuvista sairaalatutkimuksista huolimatta mitään normaalista poikkeavaa ei löytynyt. Vasta kun Rolf sai käyttöönsä Zenicor-EKG:n  sydämen pitkäaikaisrekisteröintiin, löysivät lääkärit syyksi eteisvärinän, joka on yksi aivoinfarktin yleisimmistä aiheuttajista.

Aikuisilla sydän lyö tavallisesti 50–100 kertaa minuutissa. Syke nopeutuu fyysisessä rasituksessa ja kun ihminen on huolissaan tai stressaantunut. Rolfilla sydän saattoi kuitenkin alkaa lyödä voimakkaasti ilman mitään erityistä syytä. ”Kaikki alkoi muutama vuosi sitten. Sydämentykytyksen kokeminen on todella rankkaa ja myös pelottavaa. Joskus auttaa, kun menen makuulle ja lepään hetken. Syke palautuu silloin normaaliksi noin 20 minuutin jälkeen. Joskus sekään ei auta, ja pahimmillaan sydämentykytystä on kestänyt kaksikin tuntia.”

Vaikka Rolfista otettiin 24 tunnin EKG, lääkäri ei löytänyt hänestä mitään vikaa.  Myöskään sydämen toiminnan pitkäaikaisrekisteröinti ei viitannut poikkeamiin.

Sattumalta Rolf sai kuulla Halmstadin sairaalan tutkimuksesta, jossa kaikki Halmstadin kunnan 75- ja 76-vuotiaat asukkaat saivat halutessaan osallistua eteisvärinän seulontaohjelmaan.

– Olen iloinen, että minut otettiin mukaan tutkimukseen. Sain käyttööni pienen kätevän laitteen, joka otti EKG:n peukalostani. Sillä pystyin mittaamaan sydämeni toimintaa kahden viikon ajan, ja tulokset menivät suoraan kardiologille analysoitaviksi.

Näiden kahden viikon aikana sydämentykytykset palasivat. Rolfin sydän hakkasi lujaa, ja hän heräsi yöllä sydämentykytykseen. Hän mittasi nopeasti sydämensä toiminnan Zenicor-EKG:llä. Tällä kertaa lääkäri pystyi vihdoin varmistamaan, että Rolf kärsi eteisvärinästä, joka on yksi yleisimmistä sydämen rytmihäiriöistä ja myös Rolfin sydämentykytysten aiheuttaja.

– Olin kärsinyt eteisvärinästä tietämättäni enkä ollut myöskään tietoinen, että minulla oli suurempi riski saada aivoverenkiertohäiriö. Nyt minua hoidetaan lääkkeillä riskin vähentämiseksi, mikä tuntuu hienolta. Toivon, että yhä useammilla olisi mahdollisuus mitata EKG:tään pidemmällä aikavälillä, Rolf sanoo.